GR 131 / La Gomera







La “isla colombina”, reserva de la Biosfera

La Gomera té una superfície de 369,76 km² i és la segona illa menys poblada de les set grans, amb 20.940 habitants. La capital insular és Sant Sebastián de la Gomera (8965 habitants). A La Gomera es troba el Parc Nacional de Garajonay, declarat per la Unesco en 1986 Patrimoni de la Humanitat, que representa un bon exemple de bosc de laurisilva. Per la seva banda el Silbo gomero (llenguatge xiulat practicat per alguns habitants de l'illa), també és Patrimoni de la Humanitat des de 2009. L'illa va ser l'últim territori que va tocar Cristóbal Colón abans d'arribar a Amèrica en el seu viatge de descobriment de 1492: per això és també coneguda com la "Isla Colombina". 
L'illa compta amb centenars d'endemismes vegetals i animals, que fan que sigui rica en biodiversitat i naturalesa. Entre els endemismes animals de La Gomera destaca el Llangardaix Gegant de La Gomera (Gallotia bravoana), possiblement un dels vertebrats més amenaçats del món. Només es coneixen uns quants exemplars en un cingle de difícil accés. El govern canari ha elaborat un pla per a la seva recuperació. 


Desnivell: +2.025 metres aprox.

Distància: 44 Km. aprox.

Etapes: 
01  San Sebastián de La Gomera - Degolla de Peraza  =  9,70 Km. / +1.039 metres / -110 metres
02  Degollada de Peraza - Chipude  =  16,70 Km. / +850 metres / -680 metres
03  Chipude - Vallehermoso  =  14,20 km. / +350 metres / -1250 metres
04  Vallehermoso - Playa de Vallehermoso  =  3,70 Km. / +50 metres / -215 metres

Birding:
La travessa prioritza no dur molt de pes, motiu que no permet dur una càmera fotogràfica en condicions per registrar les aus, vol dir que totes les fotos estan presses amb una càmera de butxaca convencional mirant d’apropar-me tot el possible abans de que fugin. 
Malgrat les limitacions, el GR passa per indrets molt adequats per l’observació d’aus. 
Vam poder identificar clarament la Piula de berthelot (molt abundant), Canari, Mosquiter canari i Baldriga cendrosa entre d’altres.

Breu: 
Un sender ben traçat per l’interior de l’illa, que transita pels punts de més interès i que travessa el cor del Parc Nacional de Garajonay.
Un Parc Nacional, autèntic tresor de l’illa, que ens ha sorprès molt gratament per la seva abundant riquesa de fauna i flora.
La Gomera es una illa amable, amb pobles tranquils de cases acolorides, gent tranqui-la, endemismes de flora i fauna, paisatge de natura i una gastronomia particular. 
Les etapes es poden escorçar o allargar a gust del consumidor, però creiem que les distancies de les etapes són les adequades per poder gaudir de la caminada en tots els sentits. 
Tots els inicis i finals d’etapa es poden combinar perfectament amb la GUAGUA (transport públic de l'illa). 
Hem caminat tranquil•lament, xino-xano, palpant la llum, el paisatge, els costums, la natura i demés ingredients que formen part de la travessa.

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF