Veïnat d’Esclet   [Gironès]





Fotos cedides per Xavier Riera

Pardalejant per terres de la comarca del Gironès 

Els espais naturals de Cassà de la Selva són un reclam per a aus migradores i desperten un gran interès entre els ornitòlegs. Al prat de dall d'Esclet i les zones adjacents, protegides per l'Ajuntament a través d'acords de custòdia del territori amb els propietaris, hi hem vist estols de cigonyes, grues, cames llargues i becadells, i molts altres ocells que enriqueixen el nostre patrimoni natural. 
La migració de primavera, és la que fan els ocells des dels llocs d'hivernada (al sud) fins al seu lloc de cria (al nord). Depenent de les espècies ens podem trobar ocells que vinguin del sud de la península i vagin a criar als països escandinaus, com les grues, o aus que provenen de l'Àfrica i arriben a aquestes zones, com els falciots. Aquesta migració és en sí un espectacle natural, que possibilita la observació d'ocells que habitualment no es poden veure al territori Català, o concretament a la plana selvatana. Si a més es dóna la coincidència que durant aquest període plou i fa mal temps, tenim la possibilitat de veure un bon munt d'aus que busquen un recés obligat, i miren de passar uns dies alimentant-se i descansant a la zona abans de prosseguir el viatge. 
Els aficionats a la ornitologia de tota la comarca coneixen i aprecien l'espai per aquest fet. Es poden observar-hi ocells molt interessants i rars de veure, desplaçats per les llevantades de les seves rutes de migració habitual, o obligats a aturar-se pel mal temps.

Situació: 
Restaurant Hotel Mas Ros (inici de l’itinerari)

Observació: 
Itinerari semicircular pel Veïnat d’Esclet

Breu: 
Una zona que sovint resta a l'ombra de la propera comarca de l'Alt Empordà que disposa dels excel•lents espais naturals d’Aiguamolls de l’Empordà i Cap de Creus. El Veïnat d’Esclet és una zona agrícola, plana, oberta i a cops inundable. Excel•lent indret per l'observació d'aus lligades als espais oberts i per a la migració de rapinyaires. En cas de pluges recents, es poden observar un bon grapat de limícoles. Hem pogut gaudir convenientment de l’observació de l’Arpella pàl•lida, espècie destacada, que s’ha passejat amunt i avall pels camps de conreu una bona estona.
Sortida combinada amb la zona del Baix Empordà per arrodonir la jornada ornitològica.


Print Friendly and PDF