Comabona  2548







Mirador i cim de la Serra del Cadí 

El Parc natural de muntanya del Cadí-Moixeró es va crear el juliol de 1983 com a necessitat de protegir l'àrea de la serra del Cadí. Té una superfície de 41.342 hectàrees, un dels parcs naturals més grans de Catalunya conjuntament amb el recent Parc Natural de l'Alt Pirineu. Està format per tres comarques: l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Els seus vessants, especialment els de la banda nord, formen cingleres escarpades amb parets gairebé verticals i valls profundes. 

Desnivell: + 1.400 metres aprox.

Distància: 23 Km. aprox.

Punt de partida: Mare de Déu de Gresolet.
Abans de creuar el pont que ens situa sota de Saldes, s’ha de prendre a mà dreta una pista que es dirigeix cap a la Mare de Déu de Gresolet o també refugi de Gresolet. Seguim la pista una estona fins arribar al lloc esmentat on hi ha un rètol que ens indica l’aparcament.

Ruta: 
Mare de Déu de Gresolet - Torrent de les Mulleres - El Collell - Coll de les Bassotes - El Prat Berló -Serra Pedregosa - Pas dels Gosolans - Aguiló - Collet de Comabona - Comabona - Carena de Comabona - Serra Pedregosa - El Prat de Berló - Coll de les Bassotes - El Collell - Torrent de les Mulleres - Mare de Déu de Gresolet

Recorregut: 
Sortim des de la Mare de Déu de Gresolet per una pista que es dirigeix cap a El Collell. Una pista que faldeja els Cingles de Gresolet i els Cingles de la Bola i que ressegueix el Torrent de les Mulleres. En mantinguda pujada ens endinsem per frondosos boscos i espectaculars fagedes que ens brinden una agraïda ombra. Sense pèrdua sortim a El Collell deixant enrere la frondosa vegetació tot canviant de vistes. Regirem cap a la dreta per aquesta altre pista, també GR 107/150, i anem a cercar un rètol que ja ens indica la ruta a seguir. En costeruda pujada anem fent ziga-zagues per la Costa Socarrada fins al Prat Berló. Deixem el pas de roca dels Cortils i girem cap a la dreta pel Prat Berló esmentat mentre gaudim d'unes espectaculars vistes panoràmiques del massís del Pedraforca. Xino-xano anem remuntant propers a la Serra Pedregosa fins a passar a l’altre costat de la mateixa pel seu punt més oriental. Ara en lleugera baixada ens apropem a una mena de pla amb uns pals des d’on , altre cop en pujada, anem a cercar el Pas dels Gosolans. Ens separem un xic de la ruta més lògica, que després perdrem per baixar, amb l’intenció de obtenir les vistes des d’aquest reconegut Pas dels Gosolans. Arribats al pas esmentat gaudim de les vistes que ofereix l´abrupta cara Nord des d’on observem muntanyes ben conegudes. Ara resseguim la cresta que passa pel secundari cim de l’Aguiló fent una amplia corba cap a la dreta per després anar girant cap a l’esquerra. Seguint propers el cordal de la cara Nord per la carena de Comabona que ens du primerament al Collet de Comabona i seguidament al Comabona. Un dia net i clar, força calorós per amb un agrait ventet que fa més agradable la jornada. No cal dir que les vistes son esplèndides. Fem l’àpat i el repòs dalt del cim tot gaudint de tot plegat. Reprenem l’excursió i davallem fins al Collet de Comabona per on abandonem la carena de Comabona per anar a trobar un corriol que es dirigeix directament cap a la Serra Pedregosa. Situats un altre cop al cap damunt de la Serra Pedregosa, baixem pel bucòlic Prat Berló on un cabirol, molt proper, observa les nostres intencions. Sense més complicacions, pas a pas, anem desfent el camí de pujada i ens endinsem altre cop pel frondós bosc. Una pista amb una ombra molt agraïda, donada la calor i força del sol en aquestes hores ja avançades de mitja tarda. Anem guaitant la bellesa i frescor de bosc i en una estona ens plantem a la Mare de Déu de Gresolet, també refugi de Gresolet.

Breu: 
També hi ha l’opció de sortir des del Mirador de Gresolet amb una mica menys de desnivell, però la nostra opció ens brinda menys massificació i una ruta molt més atractiva i agraïda fins a El Collell. Les vistes del massís del Pedraforca són esplèndides. Fàcilment s’hi troben aus de muntanya com les gralles, algunes de bec groc, i voltors que planegen majestuosament. Un dia solejat ens ha permès gaudir d’una completa jornada de muntanya.

Els caminants: David - Josep - Mercè

Print Friendly and PDF