13a etapa  |  Krems - Klosterneuburg (Viena)
El Danubi en BTT






Arribem a la capital d’Àustria 

Fitxa de l’etapa: 
Distància: 77 km.
Senyalització: perfecta 
Ruta: Krems-Zwentendorf-Tulln-Greifenstein-Höflein-Klosterneuburg-Viena

Presentació de l'etapa:
Una còmoda etapa que transita propera al Danubi passant per interessants poblacions com la de Tulln (2), mentre ens aproximem a la gran ciutat de Viena (4) capital d’Àustria i final d’etapa. Arribats a Klosterneuburg (3), ens allotjarem en aquesta població propera al gran nucli urbà de Viena i que ens permetrà fugir del bullici de les grans ciutats que inevitablement son poc amables amb les bicicletes. 

Descripció de l'etapa: 
Un cop recollits els estris molls, després d’una nit passada per aigua, entrem per la Steiner Tor (1) per fer un tomb de reconeixement abans d’abandonar la ciutat de Krems (1), doncs ahir vam tenir d’anar a corre cuita al càmping per culpa de l’aiguat. Seguidament abandonem Krems (1) per una mena d’amplia zona industrial. Després d’uns sis quilometres aproximadament ciclarem per un carril bici asfaltat, que farà que avancem ràpidament, fins a la central elèctrica de Altenwörth. Passem per damunt de la presa de la central i canviem de vessant. L’amplada del Danubi ja té unes mides enormes, ja molt lluny del seu naixement a Donaueschingen i les seves primeres etapes. Continuem ciclant fins a Zwentendorf, on la ruta es distancia un mica de la riba endinsant-se per camps de cultius fins a Tulln (2). Aprofitem per fer l’àpat del dia en aquesta bonica població dins d’una pizzeria a l’estil bavar, avui és diumenge i fa un dia molt fred com per quedar-nos a la plaça fen un mos. Després de la profitosa entaulada, reprenem la marxa i ens aturem al davant del museu de Egon Schiele, vora del Danubi i ubicat a l’antiga presó en la que ell mateix va estar empresonat. Comença a plovisquejar mentre anem deixant enrere les poblacions de Langenlebarn, Greifenstein i Höflein per un esplèndid carril bici. Entrem a la Klosterneuburg (3), una població de l’extraradi de Viena. Creiem oportú descansar en aquesta població i apropar-nos a Viena (5) per visitar-la amb un transport públic que funciona a les mil meravelles. A l’estació de tren hi ha una oficina d’informació on ens ajudaran a trobar allotjament ràpidament mentre continua plovisquejant. Demà assaltarem, culturalment, la ciutat de Viena (5) secs i mudats per l’ocasió.

Comentaris:
(1) La Steiner Tor, erigida el 1480, és la porta medieval que dóna accés a la ciutat de Krems. El centre de la ciutat de Krems entrà a formar part del catàleg de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l'any 2000. (2) Tulln an der Donau és una ciutat de la baixa Àustria. Coneguda per la seva abundància de parcs i espais verds, també se la coneix com la Blumenstadt, que significa ciutat de las flors. Igualment és coneguda per ser la ciutat natal de Egon Schiele, pintor expressionista i alumne avantatjat de Gustav Klimt, que conjuntament amb Oskar Kokoschka formaren el que es coneix com a l’expressionisme austríac.
(3) Klosterneuburg és una atractiva i tranqui-la població on es troba la Klosterneuburg Priory, un monestir catòlic dels Canonges Agustins. L’impressionant edifici, majoritàriament fou construït entre 1730 y 1834 i es troba a dalt d’un turo elevat directament des dels marges del Danubi. Els seus fonaments, incloses la torre del castell i la capella de volta gòtica, daten del segle XII. També té una gran tradició vitivinícola i posseeix una de les bodegues més grans d’Àustria.
(4) Viena és la capital d'Àustria, alhora que un dels seus nou estats federats (Bundesland Wien, Land Wien). Està situat a l'Est del país, a prop de la frontera amb Eslovàquia, als marges del riu Danubi. Viena és la ciutat més gran d'Àustria, així com el seu centre cultural i polític. La ciutat té una llarga història, ja que és una de les capitals més antigues d'Europa, cosa que explica el seu important patrimoni artístic. Durant el segle XIX fou una de les grans capitals musicals del món i a començaments del segle XX meca de la filosofia i el debat polític d'occident, així com un dels principals centres culturals mundials. De l'època destaquen intel•lectuals, com Sigmund Freud en la psicoanàlisi i Otto Bauer en el camp del pensament polític, principal exponent de l'austromarxisme, idees que calarien fort en la societat vienesa. Tampoc no s'ha d'oblidar en el pla artístic el moviment modernista, la Secessió de Viena, amb Gustav Klimt com a principal exponent en la pintura, Coloman Moser en el grafisme i Joseph Maria Olbrich i Josef Hoffman en l'arquitectura. Contrari a aquests destacaria així mateix Adolf Loos amb el seu racionalisme arquitectònic. Tanmateix, la Primera Guerra Mundial i la posterior derrota austrohongaresa truncarien gran part d'aquest esplendor.

Allotjament: 
A Klosterneuburg (3) hi ha un gran i esplèndid càmping. Donat que el càmping no disposava de bungalows lliures, afegint-li el condicionant de l’etapa que ha estat freda i humida, cerquem un acollidor i confortable allotjament. Ens ubiquem a l’hotel Anker, situat al davant de l’estació de tren que ens permetrà apropar-nos al centre de Viena. Ens quedarem un parell de dies per poder visitar la ciutat de Viena (4) a fons, donat la gran quantitat d’atractius turístics.

Breu: 
Una etapa molt interessat, amb el condicionant del fred i la pluja que ens ha fet ciclar una mica garratibats. Hem donat un petit tomb per: l’interessant ciutat de Krems (1) i per la bonica ciutat de Tulln (2), ciutat natal del magnífic pintor Egon Schielle. Una etapa que a la seva finalització ens permetrà allotjar-nos còmodament un parell de dies, per recuperar forces i visitar la monumental ciutat de Viena (4).

Print Friendly and PDF