Volta per Sant Llorenç del Munt
Turó de les Pedritxes - Moleta - Les Foradades






Trescant per la Serra de les Pedritxes 

La Serra de les Pedritxes és una serra situada entre els municipis de Matadepera i de Terrassa, a la comarca del Vallès Occidental, contrafort meridional de la serra de l'Obac, amb el Turó de les Pedritxes com elevació màxima de 790 metres. 

Desnivell: + 500 metres aprox.

Distància: 9 Km. aprox.

Punt de partida: Parc Audiovisual de Catalunya.
Des de la carretera BV-1221 de Matadepera a Talamanca, prenem la carretera BV-1274 que ens duu fins al Parc Audiovisual de Catalunya. Tot just al Km.1 hi ha, al costat dret, una plana on podem estacionar el vehicle.
Veure punt de partida a Google Maps.

Ruta: 
Parc Audiovisual de Catalunya - Carena de Can Carbonell - Collet de Sant Joan - Turó de Sant Joan - Collet de Sant Joan - Collet de l’Ós - Turó de l’Ós - Collet de l’Àliga - Serra de les Pedritxes - Turó de les Pedritxes - la Moleta - Collet de les Foradades - les Foradades - Collet de les Foradades - Pla de l’Alzina del Vent - Torrent de Can Bogunyà - Pantà de Can Bogunyà - Parc Audiovisual de Catalunya

Recorregut: 
Sortim en direcció NO inicialment per una pista i en poca estona arribem a una bifurcació senyalitzada. Continuem en sentit O entre pins i alzines fins a una nova bifurcació senyalitzada i seguim en direcció cap a la Font de la Bardissa. Continuem pujant fins arribar de seguida a una altre bifurcació senyalitzada. En aquesta bifurcació obviem les altres opcions i seguim el sender de la dreta, en sentit NE. Un xic més endavant, el sender es bifurca i prenem el sender de l’esquerra, que continua fins una nova bifurcació que prenem per l’esquerra. En aquest tram cal estar atents al track davant els diferents trencalls i corriols que se’ns plantegen.
Propers a la pista que ronda per la Carena de Can Carbonell, deixem el sender i prenem un corriol per l’esquerra fins sortir definitivament a la pista esmentada. Seguim la pista pocs metres i prenem un camí per la dreta que continua pujant per la carena. Més endavant, el camí es torna a bifurcar i continuem per la dreta fins arribar al Coll de Sant Joan. Punt d’anada i tornada, doncs ens apropem primerament al Turó de Sant Joan. Seguim per un corriol, amb marques grogues, que puja decididament fins el Turó de Sant Joan que disposa d’unes bones vistes en tots sentits.
Desfem el camí fins al Collet de Sant Joan i continuem per la seva carena, amb marques grogues, obviant corriols que neixen per les dues vessants. Més endavant arribem al Collet de l’Ós, sempre seguint pel fil de la carena, i seguim en el mateix sentit fins al Turó de l’Os que no disposa de vistes per la seva emboscada vegetació.
Continuem en el mateix sentit, per la carena que esdevé rocosa i més airosa, circulant pel llom de la pròpia Serra de les Pedritxes. Potser en algun moment ens recolzem amb alguna mà, però resta exempt de dificultat. En tot moment gaudim de les bones vistes que ens ofereix del Parc de Sant Llorenç i l’Obac per la dreta i del Parc de Montserrat per l’esquerra. Seguim avançant en el mateix sentit i marques grogues, fins un bon un bon mirador ubicat a mà esquerra abans d’arribar al Turó de les Pedritxes. Tot seguit arribem al Turó de les Pedritxes (punt més elevat) que també disposa de bons miradors per dues bandes.
Seguim per un corriol fressat que davalla un xic, amb marques grogues, fins arribar al cingle de la Moleta on novament gaudim d’unes esplèndides vistes panoràmiques. Continuem per un corriol que davalla en sentit O fins al Collet de les Foradades, cruïlla de camins que disposa d’un petit plànol i un cartell de regulació d’escalada de la zona. En front tenim un dipòsit d’aigua, obviem la pista que surt per l’esquerra del dipòsit i prenem un corriol amb fites que va davallant en sentit SO fins sortir a un cingle ubicat sobre de les Foradades. Continuem i davallem per un corriolet que baixa decididament fins la base de les Foradades.
Les Foradades són un indret ben conegut pels excursionistes i espeleòlegs. Un petit cingle ple de coves, petites galeries i parets que disposen d’un seguit de vies d’escalada. Amb més o menys facilitat ens endinsem per les cavitats, algunes intercomunicades, i traient el nas a l’exterior per fer la característica foto de l’indret. Continuem vorejant el cingle per un corriol, en sentit E, que més endavant es redreça i ens duu sense pèrdua novament al Collet de les Foradades. A continuació, en sentit SE, prenem la pista que per la dreta que ens duu còmodament fins a la cruïlla de camins de l’Alzina del Vent.
En aquest punt abandonem la pista i prenem un sender, en sentit E, per l’esquerra. En poca estona, abandonem aquest sender i prenem un corriolet (torrenter) a mà dreta, en sentit S, amb marques blaves i blanques que davalla decididament. Anem davallant fins que creuem una pista per continuar davallant cada cop menys costerurudament fins arribar al llit del Torrent de Can Bogunyà.
Xino-xano anem resseguint el llit del torrent, més o menys proper al mateix i creuant el mateix diverses vegades. Un corriol que ens aboca al Pantà de Can Bogunyà, alimentat per les aigües de pluja i de les fonts de la Bardissa i de l'Alzina.
Voregem el pantà per la vessant esquerra fins la presa i seguim per un sender ben fressat, en sentit E, que ens dirigeix definitivament al Parc Audiovisual. En poca estona arribem a la tanca del Parc Audiovisual i continuem propers fins arribar al punt d’inici de la caminada.

Breu: 
Una interessant zona ubicada en un dels extrems del Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que resta un xic a l’ombra del propi massís en si, amb la Mola sempre omnipresent.
Zona menys transitada que ens ofereix unes excel•lents vistes a totes bandes. Una ruta que també inclou la visita a les curioses i peculiars cavitats de les Foradades.
Tot plegat, hem gaudit d’una reconfortant jornada de muntanya.

Els caminants: Clara - Josep - Mercè - Sergi

Print Friendly and PDF