GR 131 / Lanzarote / Etapa 3 / Teguise-San Bartolomé






Trescant per la plana del Jable 

Passejant, abandonem Teguise i afrontem una suau i curta etapa. Sortim de la població entre terres de cultiu amb la tècnica de”enarenado de picón” que doten al paisatge d'una enorme singularitat. La plana del Jable reb al senderista amb els seus cultius sobre arenals orgànics, arribant poc després a Sant Bartomeu, localitat situada al centre de l'illa de Lanzarote i del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca.


Desnivell: + 90 metres aprox.

Distància: 9,34 Km. aprox.

Ruta: 
Teguise (1) – El Jable (2) – San Bartolomé (3)

Recorregut: 
L'etapa 3 és la més curta del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca i transcorre unint les localitats de Teguise (1) i Sant Bartolomé (3). S'inicia l'etapa davant del convent de Santo Domingo, però naltros sortim de la plaça de la Constitució, carrer León y Castillo i directament pel carrer José Bentacort fins enllaçar amb el carrer Siempreviva, ruta oficial de sortida. Metres després del punt quilomètric 25 s'abandona l'asfalt al mateix temps que els habitatges de Teguise (1) per un camí ample de terra (carrer Crisantemo) que surt a la dreta. Transitant per terres de cultiu es gira a l'esquerra descendint per un tram de carretera asfaltada, desviant-nos a la dreta en el punt quilomètric 26 per un camí ample de terra. Entre terres de cultiu el viatger s'allunya de Teguise (1) transformant-se el camí en un camí estret a l'alçada d'unes petites construccions d'ús ramader i agrícola. Ja per terreny pla el camí es torna novament en un camí ample de terra poc després del punt quilomètric 28 amb el Monte Mina cada vegada més a prop a mesura que ens acostem al final d'etapa. Un petit tram per asfalt antecedeix a l'encreuament de la carretera LZ-408, després de creuar, s'inicia una lleugera pujada per un camí ample de terra. A pocs metres del punt quilomètric 30 ens endinsem en la plana de El Jable (2), gaudint d'aquest valuós ecosistema i enginyós sistema de cultiu. Després de superar una lleugera pujada i el punt quilomètric 32 s'erigeix a la dreta del camí una intrusió volcànica d'elevat interès geomorfològic. Es continua per terreny pla i fins i tot amb algun tram en lleugera baixada. Ens acostem a la població de Sant Bartolomé (3), entrant un cop superat el punt quilomètric 33. Entrem pel carrer Juan de Bethencourt a la població, girant a l'esquerra descendint per la carretera LZ-20, uns metres i continuant en descens girem a la dreta pel carrer Rubicón, no abandonant-lo fins a la finalització de l'etapa en el panell interpretatiu a aquest efecte a la plaça León y Castillo. on donem per finalitzada aquesta segona etapa. Aturem el track, donant per finalitzada aquesta tercera etapa, i aprofitem per fer l’àpat del dia acompanyat d’una cervesa ben fresqueta. 

Curiositats: 
(1) És el municipi de major extensió de l'illa de Lanzarote, sent la seva població homònima la capital de l'illa fins 1847. En aquesta població es localitzava també un dels més importants assentaments aborígens. Després de la conquesta europea, va patir diversos atacs pirates malgrat la seva emplaçament geogràfic. Prova d'això és la construcció defensiva del castell de Santa Bàrbara que actualment alberga el Museu de la Pirateria. El cultiu de la cochinilla per a l'obtenció del tint carmí va tenir gran importància en la localitat, sent el turisme la principal font econòmica a l'actualitat. Presenta un important patrimoni arquitectònic, destacant el ja esmentat castell de Santa Bàrbara, l'església de Nuestra Señora de Guadalupe i el convent de Santo Domingo. Els Diabletes de Teguise són els protagonistes dels Carnestoltes, sent una escenificació de personatges diabòlics on el propòsit no és altre que el d’espantar als nens de la localitat.
(2) Extens arenal compost per sorres marines organògenes producte de la descomposició de petxines i closques. Els vents alisis són els responsables de la formació d'aquest paisatge transportant aquest tipus de sorres des de La Caleta de Famara fins a la zona central i Sud-est de l'illa. El seu nom de Jable prové d'una paraula d'ús local que significa sorra marina. En aquestes planes es conreen diversos productes, destacant entre tots ells el moniato, prenent el sobrenom de Batateros els habitants de Sant Bartolomé. Per protegir els cultius del vent s'instal•len barreres vegetals utilitzant diferents plantes, com poden ser el blat o el sègol, conegudes com bards.
(3) Municipi de l'illa de Lanzarote localitzat a la part central de l'illa, amb jaciments arqueològics que constaten la seva existència pre-hispànica. Després de la conquesta el municipi va ser creixent, amb una activitat agrícola de certa intensitat, destacant les batatas del Jable i el vi de la Geria. El patrimoni arquitectònic és ric i divers, concentrant-se en la plaça León y Castillo, l'església de Sant Bartolomé, el teatre i l’ajuntament. Destaquen a més la casa i molina de Don Juan Armas Perdomo, la casa Don Sebastián Martín Perdomo i la casa del Mayor Guerra al Sud-oest del nucli urbà.

Breu: 
Tercera etapa del GR 131 i/o Camí Natural de Órzola a Playa Blanca, curta però força interessant on podem veure la diversitat de paisatges i cultius per la plana de El Jable. Aquest cop ens hem allotjat, fora del nucli urbà, en un hotel residencial amb piscina inclosa on hem reposat i remullat al mateix temps.

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF