Puig Neulós  1256







Cim fronterer amb esplèndides vistes

El puig Neulós (en francès pic du Néoulous, adaptació de la pronúncia rossellonesa "puig Neulús") és una muntanya de la serra de l'Albera, de la qual és el pic culminant (1.256 m). És compartit pels municipis de la Jonquera (Alt Empordà) i Sureda(Rosselló) i fa de divisòria entre les respectives comarques. La seva carena fou fronterera entre els antics comtats d'Empúries i de Rosselló i, des del Tractat dels Pirineus (1659), ho és entre els estats espanyol i francès.

Desnivell: + 880 metres aprox.

Distància: 18,50 Km. aprox.

Punt de partida: Castell de Requesens.
Des de La Jonquera ens apropem fins a Cantallops. Des d’aquesta població seguim la pista en direcció a Requesens. Abans d’arribar a la població esmentada trobarem un trencall (indicat) que ens duu fins al Castell de Requesens on estacionem el vehicle.

Ruta: 
Castell de Requesens - Coll del Castell - Teuleria de Requesens - Roc de la Coma - Font d’en Ricard - Puig Neulós - Coll del Pou - Roc dels Tres Termes - Les Colladetes – Coll Forcadell - Coll Forcat - Mare de Déu de Requesens - Font Rovellada - Castell de Requesens

Recorregut: 
Sortim del Castell de Requesens en direcció Nord i cap al Refugi del Forn de Calç. Arribats al Coll del Castell seguim per la pista de l’esquerra en direcció a la Teuleria de Requesens (antic forn de totxos). Passat aquest indret d’interès, en poca estona, trobem un indicador que ens senyala el nostre destí pel cami de Puig Neulós. Abandonem la pista i regirem per la nostra dreta per una pista ampla que va pujant gradualment. Xino-xano anem fent camí per la pista citada que gaudeix d’una ombra molt agraïda donada la temperatura que ja tenim de bon matí. Sense pressa però sense pausa anem pujant cota, avançant força estona per la pista que sense pèrdua ens duu cap al cim fronterer. Ben lluny divisem l’inconfusible Castell de Requesens i diverses poblacions de la Serra de l’Albera. Arribem al Coll de Pou on la ruta s’ajunta amb el sender que ascendeix per la vessant francesa. Propers a la tanca fronterera anem remuntant el llom entre bestiar autòcton de la zona. En poca estona ens plantem al damunt del Puig Neulós coronat per una enorme fita característica d’aquest cim. Al capdamunt les vistes son generosament panoràmiques excepte la base d’us militar (actualment és una estació repetidora de senyals de televisió i ràdio) que distorsiona l’entorn de muntanya d’aquest magnífic mirador del Rosselló i de l’Alt Empordà. Una bona estona gaudint i recuperant forces en aquest calorós dia de Juliol. Reprenem la marxa desfent el camí fins al Coll del Pou on abandonem el camí de pujada i ens apropem al Roc dels Tres Termes. Ara seguim el camí que va davallant, proper a la tanca fronterera. Xino-xano arribem al Coll Forcadell i a continuació al Coll Forcat on hi ha un pal indicador. Regirem a mà esquerra i seguim davallant força estona fins a la Mare de Dèu de Requesens. La forta calor ens fa suar més del compte, cal ser previsors ens aquest mesos d’estiu i dur una bona provisió d’aigua. En aquest últim punt trobem un rètol que ens indica un corriol en direcció al Castell de Requesens. Prenem aquest corriol que baixa decididament fins a la pista que ve de Cantallops, creuem la pista esmentada i ens apropem a la Font Rovellada situada a l’altre costat. Després d’una reconfortable remullada seguim avançant, ara en pujada, fins al Castell de Requesens on tenim estacionat el vehicle.

Breu:
Un cim més simbòlic i peculiar que altre cosa. Adjectius per aquest cim fronterer que podem abordar des de diferents desnivells i localitzacions. Potser la ruta més complerta sigui aquesta que hem dut a terme dins d’aquesta onada de calor que estem patint aquest mes de Juliol d’enguany.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF