Cingles d'Aiats i Santuari de Cabrera






La ruta més clàssica i atractiva per Collsacabra 

A mig camí entre el Montseny i el Pirineu, el Collsacabra o Cabrerès és una comarca natural de la Catalunya interior, de 142 km² d'extensió, situada entre Osona, la Garrotxa i la Selva. 
Limita a l'oest amb la plana de Vic, al sud amb la vall de Sau i les Guilleries, al nord amb la serra de Cabrera i a l'est amb la vall d'en Bas i les planes d'Hostoles. 
Pertany majoritàriament a la comarca d'Osona, però inclou també terres de les comarques veïnes de la Garrotxa i de la Selva. 
És un altiplà integrat a la serralada Transversal, alçat per característics cingles (Tavertet, el Far, l'Avenc...) dibuixats per l'erosió del Ter i formats per materials sedimentaris. 
La màxima altitud del Collsacabra es troba a la serra de Cabrera (1307,7 metres) que, juntament amb l'altiplà d'Aiats i les muntanyes del Montcau i el Puig d'en Bach, dibuixa un perfil característic fàcilment identificable des de la plana. 
És una zona boscosa humida, sobretot formada per faigs, roures, alzines, i bedolls i avets a la zona nord. 
El Collsacabra és una zona de poblament dispers. La seva economia ha estat tradicionalment agrícola i ramadera, tot i que darrerament s'ha incorporat al sector dels serveis. 
Entre les poblacions que l'integren hi ha l'Esquirol (o Santa Maria de Corcó), Cantonigròs, Tavertet,Falgars, Rupit i Pruit. Rupit va ser, des de l'edat mitjana, la població més important del Collsacabra. Avui ho és l'Esquirol. 

Desnivell: +600 metres aprox.

Distància: 15 Km. aprox.

Punt de partida: Pont de la Rotllada
Per la carretera C-153 que ve de l’Esquirol, quasi abans d’arribar a Cantonigròs veurem el Pont de la Rotllada. Girem a mà esquerra per una pista on estacionem el vehicle.

Ruta: 
Pont de la Rotllada - Font Negra - La Serrica - Grau de l’Escaleta - Pla d’Aiats - Costa de Comajoan - Coll d’Aiats - Coll de Bram - Mare de Déu de Cabrera - Serra de Cabrera – Cabrera - Sant Julià de Cabrera - La Massallera - Molí de la Massallera - Can Mont - El Farigoler - Pont de la Rotllada 

Recorregut: 
Comencem a caminar per la pista que deixa enrere el Pont de la Rotllada. 
Passem pel costat de la masia de Caselles a la nostra esquerra, seguidament creuem el torrent d’Aiats fins a la masia d’Aiats. 
Pel seu darrera surt un corriol poc definit en el seu inici, cal estar atents a les fites i/o marques. 
El corriol va guanyant alçada decididament per La Serrica, ampliant les vistes de la frondosa vall. 
Xino-xano ens endinsem pel grau de les Escaletes, que primerament ens fa caminar per una estètica lleixa a la roca i seguidament per una mena de graons o escales que ens duen sense pèrdua fins una enrunada hostatgeria ubicada al pla d’Aiats. 
Girem cap a la dreta fins el fil de l’espectacular cinglera de la Costa de Comajoan. 
Espectaculars i panoràmiques vistes des d’on podem divisar: el Montseny, Montserrat, el Canigó, el Puigmal i el Pedraforca entre d’altres indrets. 
Una estona per la contemplació i girem cua pel mateix camí que travessa tot el pla d’Aiats passant pel Coll d’Aiats, Coll de Bram i a continuació fins el Collet de Cabrera. 
Des d’aquest punt es veuen perfectament les escales que porten directament al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera per una mena de via crucis. 
Arribats al capdamunt fem un tomb i ens instal•lem en un solejat raconet al voltant del santuari i aprofitant que hi ha un restaurant ens fem amb unes cerveses per amenitzar l’àpat del dia. 
Després del repòs reprenem la marxa per la Serra de Cabrera cap endavant on havia hagut un castell mentre gaudim novament de les vistes i de l’omnipresent Puigsacalm. 
Seguidament avancem per un tram molt estètic, un estret pas de roca amb l’espectacular cinglera a la nostra esquerra i seguidament un penjat tram de roca amb unes baranes de ferro que faciliten el pas, amb el Puigsacalm com a decorat de fons. 
Propers al Pla del Prat el corriol ja va davallant decididament cap a Sant Julià de Cabrera, amb algun tram on trobarem algun que altre esglaó metàl•lic. 
Passem pel costat de l’església de Sant Julia de Cabrera i continuem cap a La Massallera. 
Per una amplia pista anem passant per Cam Mont i El Farigoler, una bona estona, fins arribar a la carretera C-153 que prenem per l’esquerra fins al Pont de la Rotllada i punt d’inici de l’excursió.

Breu: 
Excursió molt completa per les terres de Collsacabra. 
Una ruta clàssica amb diferents indrets força espectaculars i representatius de la zona. 
Una gran part de la coneguda marxa de resistència “Pels camins dels matxos” passa per aquest recorregut. 
Una dia solejat ens ha permès gaudir de la muntanya en tos els sentits. Una ruta del tot recomanable.

Els caminants: Gloria - Jesús - Josep - Josep Mª i Mercè

Print Friendly and PDF