Txindoki / Larrunarri  1346






El Cerví Basc 

La muntanya Txindoki, Larrunarri o Ñañarri, de 1.346 m d'altitud, i situat a la serra d'Aralar (entre Guipúscoa i Navarra), és un de les muntanyes més emblemàtics del territori històric guipuscoà. 
Als seus peus es situa l'ermita de La Nostra Senyora dels Remeis, a Larraitz, molt venerada pels habitants dels voltants. La llegenda diu que en el seu cim "Mari", la deessa per excel•lència de l'Olimp Basc, té una de les seves residències. 
Alguns li diuen el Cerví Basc o d'Aralar, en una exageració de les seves característiques. 
Forma part del Parc Natural de la Serra d'Aralar. 
Txindoki és la primera muntanya que va pujar, sent nena, l'alpinista Edurne Pasaban, perquè aquí venia amb els seus pares. Encara entrena en aquesta muntanya d'Aralar, com va declarar en una entrevista amb la revista Lonely Planet, número de febrer de 2011. 

Desnivell: + 1.080 metres aprox.

Distància: 10,30 Km. aprox.

Punt de partida: 
Larraitz. Des de Ordizia es pren la carretera cap a Amezketa.
Un cop passat Zaldibia i abans d’arribar a Abaltzisketa trobarem la zona d’esbarjo i ampli aparcament de Larraitz.

Ruta: 
Larraitz - Collado de Egurral - Txindoki - Collado de Egurral - Cascada de Muitze - Antena - Larraitz

Recorregut: 
Sortim de l’aparcament de Larraitz per una pista que s’endinsa en direcció Sud-oest. Creuem la barrera que impedeix el pas als cotxes i comencem l'ascens cap a el Txindoki.
Cim batejat amb diferents noms per a tots els gustos.
De seguida trobem un pal indicatiu que ens adreça cap a l'esquerra per uns graons fets amb troncs. Una drecera en pujada més directa que creua la pista diverses vegades. Més endavant la pista es converteix en un corriol que faldeja la magnífica aresta Oest de la muntanya, oferint-nos unes magnifiques vistes panoràmiques de l’entorn perfectament guarnit amb unes boires baixes, que li ofereixen una paisatge idoni de muntanya.
Seguim avançant mentre la cresta del Txindoki ens ofereix una visió força alpina.
Xino-xano arribem a una barrera de ferro. Passem una font i seguim el camí que s’allunya un xic cap a la dreta. Continuem la costeruda pujada fent ziga-zagues guanyant cota amb decisió.
Més endavant el camí gira cap a l'esquerra en una mena de collet. Continuem i després de superar unes roques i passar per sobre d'una altra txabola s'arriba al Coll de Egurral.
Des d’aquest punt s’observa el tram final que puja sense dilació per la seva cara Sud, més amable i accessible. Enfilem amunt mentre gaudim d’aquest magnífic paisatge, una catifa verda de gespa que omple tots els racons. Seguim pel corriol ben marcat cap al cim.
Zigzaguem per trams de roca calcària fins al capdamunt del cim del Txindoki.
Magnífic cim molt apreciat a Euskal Herria. Un emblemàtic i carismàtic cim anomenat el Cerví Basc per la seva esvelta silueta. Gaudim de les panoràmiques vistes mentre fem un mos. Unes quantes fotos i reprenem la tornada.
Una tornada que farem per l’altre vessant de la muntanya fent una ruta circular més entretinguda. Així doncs desfem el camí fins al Collado de Egurral. En aquest punt abandonem la ruta normal que ve de la nostra dreta i regirem cap a l’esquerra anant atrobar les cabanes del Collado de Egurral. Seguim muntanya avall per un corriol força marcat pel bestiar que va a buscar el cau del rierol que llisca per la petita vall. Creuem aquest rierol i seguim pel seu marge dret pel barranc de Urtzabal. Sense pèrdua en forta baixada a estones, arribem a la cascada de Muitze. Continuem davallant amb decisió, a cops fregant la paret fins trobar una creu en record d’un muntanyenc.
Seguim la marxa flanquejant la muntanya fins a una antena o repetidor. Avancem en clara direcció Nord-oest fins a retrobar la pista i ruta normal de pujada.
Naltros abans d’arribar a la pista esmentada, abandonem la mateixa i baixem en forta baixada decididament pel mig de la pastura fins a tocar de l’aparcament. Saltem la tanca pel bestiar i arribem a la fi d’aquesta esplèndida excursió.

Breu:
Sortida programada de muntanya per Euskal Herria per fer els tres cims més representatius del País Basc; Txindoki, Gorbeia i Anboto.
Magnífic cim el Txindoki, ubicat a la Serra d’Aralar amb molta literatura i molt apreciat per la gent d’aquest país. Ens ha sorprès molt gratament l’entorn i l’esplèndid paisatge, verd per tot arreu. Un cim recomanable en tots els sentits. Suposo que la gent d’aquest país aprecien molt les seves muntanyes.
Les cotes, encara que són baixes comparat amb els Pirineus, donen uns desnivells significatius donat que el seu punt de partida és també força baix.
Un dia solejat ens ha permès gaudir d’una perfecta jornada de muntanya per aquestes contrades.

Els caminants: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF