11a etapa  |  Dundonnell - Gairloch
Escòcia en BTT






Paisatges 100% escocesos 

Fitxa de l’etapa: 
Distància: 50 km.
Desnivell (+): 753 metres
Ruta: Dundonnell – Ardessie – Mungasdale – Gruinard – Gruinard Bay – Second Coast – First Coast – Laide - Aultbea – Drumchorck – Inverewe Garden - Poolewe - Gairloch

Presentació de l'etapa: 
Etapa amb diferents ingredients molt escocesos, llacs, muntanyes, mar i núvols. A mitja etapa hem pogut tastar l’ambient de festa rural amb aires americans a la població d’Aultbea (1). Una etapa molt paisatgística per carreteres retorçades que van seguin el perfil coster. També al final d’etapa visitarem Gairloch (2), una població típicament costera i marinera que al mateix temps que ens oferirà unes postes de sol magnifiques.

Descripció de l'etapa: 
Sortim de Dundonnell propers al LittleLoch Broom en suau però mantinguda pujada mentre les vistes s’eixamplen espectacularment. El terra encara resta humit per les pluges d’ahir però avui sembla que la meteo es comportarà d’una manera més cordial. Els rierols baixant replens d’aigua per l’abundant pluja del dia anterior. Seguim ciclant amb tranquilitat alternant pujades i baixades contínuament mentre passem per petites poblacions o nuclis de cases com Ardessie, Mungasdale i Gruinard. Passada aquesta ultima població, per terreny de mitja muntanya, arribem a la preciosa badia de Gruinard Bay. Fem una aturada tècnica i baixem a la badia esmentada. El dia acompanya, fa caloreta i els companys es remullen una estona en aquestes aigües transparents de l’Oceà Atlàntic. Un cop envestits abandonem la badia i reprenem la marxa en progressiva pujada. Més endavant, primerament per un petit bosc, trobem una forta rampa que ens fa suar de valent fins arribar a una mena de mirador de costa on parem per recuperar l’alè. A l’altre banda, la carretera va planejant més còmodament tot passant per Second Coast i First Coast fins a Laide on abandonem la costa per anar a creuar per mitja muntanya Loch Ewe. Xino-xano arribem a una cruïlla que ens assenyala la població d’Aultbea (1) en festes. No ho teníem previst, però abandonem la ruta i ens apropem a la població esmentada d’Aultbea (1) per fer un tomb i al mateix temps fer l’àpat del dia. Ens apropem fins a MacLennan Park on hi ha muntada una gran festa, tipus party americà, amb tot tipus d’activitats per grans i petits. Després d’una bona estona sota un sol espatarrant, reprenem la marxa per una carretera local que ens du fins a Drumchorck on enllacem amb la carretera A832, ruta normal que hem seguit des del inici de l’etapa. Seguim fent ruta enmig d’aquest paisatge 100% escocès= llacs, muntanyes, bestiar, mar, badies, núvols i verd, molt verd. Passem propers a Loch Ewe des d’on es divisa la Isle de Ewe i seguidament per Loch Thurnaig. Abans d’arribar a Poolewe el plugim ens visita de nou. Afortunadament arribem a Inverewe Garden on tenim prevista una aturada per visitar aquest jardí botànic amb un microclima adequat per albergar un munt d’espècies atípiques. La pluja augmenta d’intensitat, abandonem la visita i ens refugiem al centre de visitants on reposem i fem el berenar al mateix temps. Esperem que la pluja amaini i reprenem la A832 amb precaució doncs la carretera esta ben xopa. Passem per la propera població de Poolewe. Des d’aquesta població iniciem un altre tram de mitja muntanya propers a Lloch Tollaidh i seguidament en mantinguda baixada fins a Gairloch (2). Preciosa badia que alberga aquesta bonica població de Gairloch (2). Ara abandonem la carretera A832 i prenem a mà dreta la carretera local B8021 per anar a trobar l’allotjament. Després ja tornarem a Gairloch (2) a fer la passejada i la cervesa d’obligat compliment.

Comentaris: 
(1) Aultbea (gaèlic: Un t-Allt Beithe) és un petit poble de pescadors a les terres altes del Nord-oest d'Escòcia. Està situat a la vora del llac Ewe, a uns 30 km a l'Oest de Ullapool. El poble compta amb dos hotels, el Aultbea Hotel i Drumchork Lodge Hotel, que va guanyar el premi d'hotels de whisky al món en el 2006. Aultbea també té una base de l'OTAN; grans vaixells sovint vénen pel litoral per repostar aquí. També hi ha un "dia de diversió" anual on la majoria de la gent de la zona del poble i els voltants es troben i juguen a futbol o fan altres activitats comunes de caire social.
(2) Gairloch és un lloc fantàstic per visitar i per suposat per explorar Wester Ross i el Nord-oest Highlands. Situat a la vora del llac Gairloch entre l'imponent paisatge de Wester Ross, Gairloch ofereix una gran quantitat d'espectaculars paisatges i activitats per als visitants. Hi ha diverses bones platges de sorra de la zona, com el Big Sand i en Redpoint, que té unes vistes precioses a Raasay, Skye i les illes occidentals i una inoblidable posta de sol a través de la Minch. La zona és plena de costa rocosa per explorar, així, com el Far Reidh Rubha, des d'on els visitants poden veure de tant en tant les balenes en alta mar, i gaudir d'una vista extraordinària com els pics volcànics de Assynt. 

Allotjament: 
Ens allotgem en un idíl•lic “bed & breakfast” familiar, un xic a les afores de Gairloch (2). Un altre xalet que ofereix una part de la casa com allotjament per treure un suplement econòmic. Ben nets i polits ens hem dirigit al centre de la població per donar un tomb i seguidament gaudir d’un bon sopar. Sopar amb vistes i una variada carta amb diferents plats amb el salmó com a fil conductor. 

Breu: 
Penúltima etapa, activa meteorològicament i molt atractiva fotogràficament, circulant per autèntics paisatges 100% escocesos. Etapa que ronda propera a platges i que s’alça per muntanyes amb alguna rampa bastant pronunciada, donant-li un considerable desnivell acumulat. Igualment ens hem infiltrat i tastat la festa (tipus americà) a la població de Aultbea (1). Després de la vetllada d’ahir amb cançons gaèliques tradicionals, avui hem fruit de la gastronomia de la zona en aquesta marinera i acollidora població de Gairloch (2).

  Print Friendly and PDF