Pic de Tristaina  2878






Una de les més populars muntanyes d’Andorra 

L’ascensió al Pic de Tristaina és una de les més populars d’Andorra. Un recorregut que passa per tres estanys d’alta muntanya i per paisatges de gran bellesa. 

Desnivell: +/- 1.600 metres aprox.

Distància: 11 Km. aprox.

Punt de partida:
Arcalís. Restaurant de la Coma d’Arcalís al costat del telecadira de Creusans. Estacionem el vehicle al seu voltant.

Ruta: Aparcament - pontet de fusta - Estany del Mig - Estany de Més Amunt - Pic de Tristaina

Recorregut:
Just pel seu darrera surt un camí molt evident en direcció Nord, Nord est. En poca estona ens situem al cap damunt d’un turó des d’on divisem els estanys de Tristaina i el nostre objectiu al fons a mà dreta. Baixem uns metres, deixant més avall i a mà esquerra l’Estany Primer,fins un pontet de fusta que ens permet creuar el riu. Ara anem remuntant, tot vorejant pel seu marge dret l’Estany del Mig. Anem seguint les marques o punt grocs, tot i que el camí és molt evident i no ofereix cap pèrdua. Xino-xano ens dirigim cap el port de l’Arbella tot deixant l’Estany de Més Amunt a la nostra esquerra. Mentre anem pujant les vistes de tot el circ es van eixamplant espectacularment. Comencem a identificar cims i crestes com la del Cataperdís. Seguim endavant fins un rètol indicador que ens assenyala el Pic de Tristaina. Cal dir que el track segurament i ha alguna variació del camí reial, doncs les congestes de neu ens han obligat a vorejar les mateixes per no calçar-nos els grampons. Tenim per damunt nostre el Pic de Tristaina, una piràmide que s’alça airosa fins a tocar el cel. La resta del camí que puja pel mig, s’endevina directe i costerut. Seguint en tot moment les marques grogues anem fent ziga-zagues remuntant sense dilació el seu perfil . No cal dir, altre cop, que les vistes son majestuoses. Llacs i cims innivats dins d’aquest paisatge d’alta muntanya. Arribem amb una lleugera grimpada al fil de la carena. Més vistes de l’Estany Forcat i tota la vessant francesa. Ara regirem a mà dreta pel mateix fil del Tristaina fins al seu cim. Pic de Tristaina amb 2878 metres de cota. Deixem els estris i ens abandonem a l’art de la contemplació d’aquestes vistes panoràmiques. Podem reconèixer entre d’altres el s cims de Comapedrosa, Medacorba, Font Blanca, Arcalís, Cataperdís, així com la vall de l’Arieja. Després de la contemplació i unes fotos pel record reprenem l’excursió. Tornem pel fil, altre cop, però deixem a mà esquerra la ruta normal i seguim per la cresta fins a trobar el camí que puja per la vessant francesa. Anem desgrimpant per la cresta o Serra de Tristaina sense gaire dificultat, seguint les marques grogues, fins al coll des d’on puja el camí o ruta francesa. Ara naltros girem a mà esquerra per terreny incert sense cap marca i fita. Una mica pel tros, esquivant les congestes de neu i en tendència a l’esquerra per anar a retrobar el rètol abans esmentat de Pic de Tristaina. A mitja baixada se’ns apareix una Perdiu blanca. Espècie protegida i difícil de veure, en clara regressió amenaçada pels esports de muntanya. Amb alguna relliscada que altre arribem al rètol on enllacem amb la ruta normal. Ara anem desfent el camí mentre anem gaudint de les vistes dels estanys, ara envoltats de turistes de muntanya i pescadors. Deixem enrere els estanys de Tristaina i en poca estona arribem a l’aparcament i fi de l’excursió. Al restaurant hi ha una esplèndida terrassa a la que ens apropem per prendre una merescuda cervesa dins d’aquest dia obert i calorós.

Breu:
Un excursió del tot recomanable, pel seu entorn, paisatge i vistes panoràmiques. Un desnivell acurat i un dia solejat ens ha permès gaudir d’una completa jornada de muntanya.

Els caminats: Gloria - Jesús - Josep - Josep Mª - Mercè - Miguel

  Print Friendly and PDF