Puig de Gallicant  1010
Gorgs de la Febró






Senderisme per la Mussara 

Desnivell: +/- 1.600 metres aprox.

Distància: 15 Km. aprox.

Punt de partida:
Arbolí. Deixem la AP-7 i prenem l’autovia T-11. A continuació prenem la carretera C-242 que passa per Les Borges del Camp i seguidament fins a l’Alforja. Més endavant prenem a mà dreta la carretera TV-7012 fins a l’Arbolí. Estacionem el vehicle al costat de la font.

Ruta: 
Arbolí - Collet dels Colls - Puig de Gallicant - Gallicant - La Gorguina - Riu del Gorg - Mas d’en Ribelles - Molí de l’Esquirola - Mas d’en Candi - Grau de Vincabrer - Mas del Salín - Maset del Nadal - Ermita Sant Pau - Arbolí

Recorregut: 
Creuem el poble i anem a buscar el GR-7 i PRC-88, bonic camí empedrat que ens du cap al Collet dels Colls. Seguim endavant fins a divisar el desolat poble de Gallicant (1). Un cop situats a la seva alçada trobarem a mà dreta unes fites que ens marquen el corriol que s’enfila fins al Puig de Gallicant. Pugem amb decisió fins al seu cim amb una cota de 1010 metres. Dalt del puig obtenim unes panoràmiques i magnifiques vistes de Siurana, Montsant i Gorgs de la Febró (2). Unes fotos al costat del pessebre amb el seu 40è aniversari. Deixem a mà esquerra el punt geodèsic i continuem per l’altre costat oposat per on davallem fins una pista que ens porta un altre cop a les proximitats de Gallicant (1). Ens apropem a visitar les restes de Gallicant (1) i gaudir de les vistes de Siurana i del Montsant des d’un mirador proper. Desfem uns metres fins un pal indicador del GR que seguim creuant diverses pistes fins un altre pal indicador dels Gorgs de la Febró (2). Ara tot seguint marques blaves i grogues anem davallant pels esmentats Gorgs de la Febró (2) per les seves retorçades formacions. Anem trobant diversos basalts i preciosos salts d’aigua com el anomenat “gorguet”. Aprofitem l’espectacular indret per fer l’àpat del dia i reposar una mica. Tot seguit seguim davallant fins a un basalt amb un salt d’aigua i un petit mirador a la seva dreta. Seguim pel seu cantó oposat per un corriol que ens du flanquejant el riu del Gorg, fins a creuar el riu, on a mà esquerra, trobem el salt de la “Gorguina”. Ens podem enfilar per sobre d’una roca per observar aquest bonic salt d’aigua. Continuem pel corriol, mentre creuem diverses vegades el riu, fins el Molí de l’Esquirola. Seguim ara el PRC-87 que ve de la Febró una estona fins al Mas d’en Candi. Més endavant trobem un indicador del PR que baixa al riu per creuar-lo i enfilar-se per l’altre costat. Ara en mantinguda pujada superem ràpidament el desnivell pel grau de Vincabrer. Un pal ens indica la fi del grau i en poca estona sortim a una pista que seguim fins al Mas del Salín. Seguim avançant pel PR fins arribar a l’ermita de Sant Pau amb poca historia tret d’un vers d’un fill de l’Arbolí. Continuem el camí que davalla, amb aèries vistes de l’Arbolí. En poca estona arribem al poble que creuem pels seus carrerons fins a la seva caudalosa font on també esta situat el safareig públic.

Comentaris: 
(1) Gallicant és un llogaret que es troba en el terme municipal d'Arbolí. Avui dia aquest llogaret es troba completament abandonat des dels anys 50.
(2) Els Gorgs de la Febró són un bonic conjunt de tolls i cascades. Es tracta d’un riu, afluent del Siurana, el llit del qual està format per roca calcària, i a causa de l’erosió dels saltants d’aigua, aquests han format uns bassals profunds molt característics que a l’estiu es converteixen en un lloc ideal per prendre un bon bany, fresc i tonificant.

Breu: 
Un ruta circular que ens apropa al modest Puig de Gallicant (1) amb magnifiques vistes i interessants indrets com els Gorgs de la Febró (2) on gaudirem amb les seves capritxoses formacions i salts d’aigua. Climatològicament el dia ha anat de més a menys, sol al matí i plugim a la tarda. Tot plegat una recomanable excursió per aprofundir i conèixer aquestes terres.

Els caminants: David - Gloria - Jesús - Josep - Mercè - Sergi

  Print Friendly and PDF