9a etapa  |   Callanais - Stornoway - Ferry - Ullapool
Escòcia en BTT






La invasió dels tavans. 

Fitxa de l’etapa: 
Distància: 29 km.
Desnivell (+): 236 metres
Ruta: Callanais – Stornoway - Ullapool

Presentació de l'etapa: 
Etapa que travessa l’illa d’Oest a Est per anar a buscar Stornoway (1), port marítim on embarcarem i abandonarem les Hèbrides Exteriors. Paisatges planers, extenses pastures verdes i estanys a dojo per tot arreu. L’únic que destorba la pau és una invasió de tavans produïda per la bonança climatològica que fa que proliferin aquests molestos insectes. Navegació simple per una estreta carretera local que du sense pèrdua fins a Stornoway (1). Una llarga travessia ens situarà a Ullapool (2), un altre cop a l’illa gran.

Descripció de l'etapa: 
Ben esmorzats ens acomiadem de Callanais per la carretera A858. En poca estona abandonem l’esmentada carretera per prendre a mà dreta la carretera local en direcció a Stornoway (1). Un trencall sense indicacions que haurem d’intuir o simplement seguir el track. Ciclem per aquesta estreta carretera local, carretera d’un sol carril amb petites àrees d’avançament, anomenades ”passing place” que es van alternant a banda i banda. Fa molt dies que no plou, poc habitual per la zona, i dóna ales a tots els insectes voladors. Tavans que noten la nostra presencia i alterats pel nostre pas ens envaeixen sense compassió. El sol fet d’aturar-te a fer una foto es converteix en tot un repte. Així que anem avançant més ràpid del previst pel llom de l’illa de Lewis. Més endavant un altre carretera local enllaça per l’esquerra amb la nostra carretera. Petits tobogans es van succeint mentre anem fent quilòmetres. Els pocs vehicles que hi transiten, força respectuosos, esperen les “passing places” per avançar-nos. Etapa senzilla que no requereix de més explicacions. Després d’uns 18 i ½ quilòmetres arribem a la carretera A858. Girem a l’esquerra per aquesta carretera i seguim endavant fins trobar-nos la carretera A859. Girem a l’esquerra un altre cop i seguim la carretera citada. Una carretera més transitada per la que sense més complicacions, xino-xano, entrem a la ciutat de Stornoway (1). Una etapa curta que ens situa a Stornoway (1) a bona hora per fer un tomb turístic per la ciutat abans de l’embarcament. Visitem els seus punts més interessants i donat que la travessia serà llarga, aprofitem per comprar provisions per fer un mos al vaixell durant el trajecte. Arribem a Ullapool (2), interessant vila i port marítim on desembarquem. Les bicicletes, als ferrys, sempre les fan entrar primer a l’embarcament i sortir les últimes al desembarcament, suposo que seran normes de seguretat. Ara, un cop a terra ferma anem a cercar l’allotjament dintre de la mateixa vila. Ens acomodem i seguidament anem a reconèixer la vila. Ullapool (2) té fama de bons restaurants i pubs on trobarem habitualment càntics escocesos. Igualment aprofitem per comprar queviures, doncs l’allotjament de demà és un refugi de muntanya un xic apartat i no disposa de servei de restauració. L’escaneig de la vila ens situa a un encantador restaurant amb un exquisit sopar de gastronomia local. Seguidament anem al pub on prenem unes bones cerveses mentre gaudim de la bona companyia i dels càntics d’un grup que ens amenitza la vetllada amb cançons gaèliques tradicionals.

Comentaris: 
(1) Stornoway és la principal ciutat de l'illa de Lewis i la llar del Consell illes occidentals. Una mica més de 6.000 persones viuen a la ciutat, el que representa al voltant d'un terç de la població total de les Illes. L'economia és una barreja dels negocis tradicionals com la pesca, Harris Tweed i l'agricultura, amb influències més recents com turisme, la indústria petroliera i del comerç provocada per la revolució digital i les comunicacions. Stornoway és el principal port de l'illa, per la seva ubicació protegida amb el ferri amb destinació a Ulapool. La ciutat compta amb una àmplia gamma de serveis que van des d'una gran escola secundària, (Nicholson Institute), universitat tècnica i unes instal•lacions esportives amb la seva piscina de 25 metres, parets d'escalada, gimnàs, jocs tous, etc.
(2) Ullapool (en gaèlic escocès, Ullapul o Ulapul) és un petit poble de Ross and Cromarty, Highlands, Escòcia. A pesar de la seva petita mida, amb els seus 1300 habitants es tracta del poble més gran de la zona. Fundat l'any 1788 com un port per la pesca de l' arengada. Fou dissenyat per Thomas Telford, a la vora Est de Loch Broom. El port és encara el centre del poble, fent-se servir com port pesquer, per iots i com a base pels ferries a Stornoway, a les illes Hèbrides exteriors. Al poble hi ha un petit museu, un centre d'art, una piscina pública, camp de golf, serveis mèdics i una escola, així com diversos bars (pubs). La població ha adquirit una certa reputació com a seu de festivals musicals a l'estiu.

Allotjament: 
Ens allotgem a un acollidor “bed & breakfast” regentada per una família que hi viu a la mateixa casa. Una cèntrica casa, amb jardí al seu darrera i dintre la mateixa vila, en tercera o quarta fila des de mar. Còmodes habitacions amb la típica moqueta i decoració escocesa. Cal dir que tots els allotjaments pels que hem passat, tenen el costum de disposar dintre de l’habitació, un escalfador d’aigua i unes pastetes per prendre el te en qualsevol moment.

Breu:
Una etapa fàcil amb diferents atractius i components, malgrat els pesats tavans que ens han fet molt la guitza tot el tram de l’estreta carretera local. Com a recompensa hem gaudit a Ullapool (2) d’una reconfortant vetllada escocesa. Demà tenim una interessant i variada etapa per davant. La bonança meteorològica no podia durar sempre i anuncien l’arribada indiscriminada de ruixats. Cap problema, les etapes et van curtint i afrontes amb calma tot el que es presenta.

  Print Friendly and PDF