Pedraforca 360º






PR-C 127, la ruta que envolta la muntanya 

Itinerari circular per l'emblemàtica muntanya del Pedraforca, dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que permet contemplar espectaculars vistes de tots els seus vessants. Es discorre al peu del massís entre frondosos boscos per antics camins històrics com el Camí dels Bons Homes, el dels Minaires o la ruta dels Segadors, tot gaudint de singulars paisatges molt ben conservats com la magnífica vall del torrent de les Mulleres i la baga de Gresolet. Les restes d'antigues mines de lignit a cel obert a prop de coll de Jou i la presència del castell medieval d'origen càtar de Gósol parlen del passat més recent i llunyà d'aquestes terres d'alta muntanya. 



Desnivell: +/- 1.140 metres aprox.

Distància: 18 Km. aprox.

Punt de partida:
Gósol. Per la C-16 (Eix del Llobregat) en direcció cap al túnel del Cadí, prenem la carretera B-400 fins a Gósol. Estacionem el vehicle a la plaça major.

Ruta: 
Gósol – Font Terrers – Font de la Roca – El Collell – Refugi Lluis Estasen – Coll de Jou – Coll del Cap de la Creu - Gósol

Recorregut: 
Sortim de la plaça major pel carrer Pablo Picasso i seguidament girarem a l’esquerra fins a la plaça on hi ha un safareig i una font amb cap de bou. Seguim pel carrer cimentat fins sortir de la població per una pista de terra. En poca estona, prenem un sender que s’endinsa pel serrat de la Muga. Continuem pel sender, sense pèrdua, fins a l’àrea de picnic de Font Terrers. En tot moment tenim com a decorat de fons, la cara Sud del Cadí, encara força innivada. Deixem a l’esquerra diversos camins i seguim recte, pel costat dret de la bassa per un corriol que ens apropa fins a la torrentera de la Coma dels Carners. En aquest punt abandonem el camí que segueix recte i regirem cap a l’esquerra tot endinsant-nos pel bosc. Més endavant sortim a un prat envoltat de pi negre. Anem deixant enrere la vall, flanquejats pels estètics cims de Costa Cabirolera, Comabona, entre d’altres que formen el Cadí. Passem entre roques i seguim per la vall del riu Cerneres, planejant, sense perdre cota fins a la Font de la Roca. Ara seguim fins al Collell, un magnífic mirador a dues bandes. Per un costat tenim tot el Cadí i per l’altre sens desplega l’airós Pollegó Superior del Pedraforca. Per l’esquerra continua el camí dels Bons Homes, naltros seguim la pista per la dreta, que ve del mirador de Gresolet. Seguim la pista esmentada, mentre passem pel las torrenteres que desaigüen les parets de la cara Nord del Pedraforca. Abans d’arribar al petit telefèric d’aprovisionament del refugi Lluis Estasen, surt un corriol a mà dreta que en poca estona ens situa a la Jaça dels Prats on es troba el refugi. Fem una aturada tècnica i un mos mentre guaitem les reptadores parets de la esquerpa cara Nord, farcida de clàssiques vies d’escalada de renom. Abandonem el sender que ens duria a l’enforcadura i prenem el sender, un xic per sota, que pertany al PRC 127. Un corriol que transcorre pel mig del bosc fins al Coll de Jou. Atents a les marques del PR travessem els prats i continuem per les restes de l’antic camí ral de Saldes a Gósol. Ara caminem flanquejats per les magnifiques parets del Pollegó Inferior on s’hi identifica la transitada Gran Diagonal que dóna pas al cim del Pollegó. Anem fent camí, i en la proximitat de Gósol trobarem el Cap de la Creu, un mirador indicador de tots els cims del voltant com el Cap de la Gallina Pelada entre d’altres. En poca estona entrem a la coneguda població de Gósol.

Breu:
Un ruta rodona (360º) caminada per tot el perímetre del massís del Pedraforca. Un PR que perfectament assenyalat ens anirà descobrint totes les cares d’aquesta màgica muntanya. Un dia solejat ens ha permès gaudir d’una completa jornada de muntanya.

Els caminants:
Gloria – Jesús – Josep – Josep Mª - Mercè – Miguel - Mònica – PeP – Santi


    Print Friendly and PDF