Estany Tapat i Salt de Lo Pouet  [vall fosca]






Una vall tranqui-la 

La Vall Fosca és una vall pirinenca de formació glacial per on discorre el riu Flamisell, situada a la part Nord de la comarca del Pallars Jussà. Rep el nom de "Fosca" pels forts pendents de les muntanyes que la formen, que propicien que el sol es pongui d'hora i la llum escassegi aviat. 

Desnivell: +/- 1.400 metres aprox.

Distància: 14 Km. aprox.

Punt de partida: 
Cabdella. Des de la Pobla de Segur prenen la carretera N-260 fins a la població de Senterada. Des d’aquí prenem la carretera L-503 fins a Cabdella. Al centre de la població, en una mena de plaça amb una font, deixem el vehicle.

Ruta: 
Cabdella – Planells de Riqüerna – Lo Pouet – Sòls de Rus – Cabana del Pletiu – Estany Tapat – Cabana del Pletiu – Sòls de Rus – Lo Pouet – Planells de Riqüema - Cabdella

Recorregut: 
Sortim per dintre del poble amunt deixant a mà esquerra l’església de Sant Vicenç. Seguim el sender que sense pèrdua ens du per la vall del riu de Riqüema en constant però suau pujada. A primera hora del matí la neu es presenta força sòlida i ens permet avançar còmodament. Mentre anem remuntant la vall, deixant enrere el Montsant de Pallars, les vistes es van eixamplen espectacularment. Propers al Salt de Lo Pouet un pontet de fusta ens permet apropar-nos per admirar aquest bonic salt d’aigua, ara en estat hivernal. Envoltats de neu gaudim les magnifiques vistes hivernals de tot l’entorn. Després de les obligades fotos, seguim amunt, ara pel marge esquerra. Cal destacar la solitud d’aquesta ruta, ja que normalment la gran majoria de gent circula per la vessant de l’estany Gento. Més endavant, altre cop, creuem el riu per un altre pontet de fusta que ens apropa a la cabana del Pletiu. Trobarem un cartells indicadors al seu voltant. La meteo està immillorable amb un sol radiant que arrodoneix l’excursió. A continuació regirem a Nord-est i remuntem les blanques pales farcides de neu. Ara més costerudament ens apropem fins a la capçalera de l’estany Tapat que es desplega llis i blanc com una patena. Continuem vorejant l’estany pel seu marge dret fins al final del mateix i ens enfilem uns metres més amunt per la seva observació. Des d’aquest punt podem gaudir del silenci dins d’aquest magnífic decorat hivernal. Prenem l’àpat del dia mentre comentem la jugada. Reprenem el retorn que consisteix en desfer el camí de pujada. Ara amb la neu escalfada avancem més cautelosos. Tornem a passar pel Salt de Lo Pouet i al cap d’una llarga estona ens plantem a Cabdella, punt final de l’excursió del dia.

Breu:
Una passejada amb raquetes per les neus d’aquesta silenciosa vall. Una neu que potencia molt la bellesa del paisatge de muntanya, que amb l’afegit d’un sol radiant, ens han ofert tots els ingredients per gaudir d’una una bona jornada de muntanya per aquestes contrades.

Els caminants: Anna - Gloria – Jesús - Josep – Juan Luis - Mercè – Mònica - PeP


  Print Friendly and PDF