El Salt de Robert i el Portell de l'Infern






Una volta per la Tinença de Benifassà

La Tinença és una zona muntanyosa que és la continuïtat natural del massís dels Ports cap a terres valencianes, a més és un corredor biològic cap al sistema ibèric. En conjunt, aquesta zona refugia una gran biodiversitat, essent un dels espais naturals més importants de la Comunitat Valenciana. 

Desnivell: +/- 1.290 metres aprox.

Distancia: 20 Km. aprox.

Punt de partida: 
Des de la Sénia es continua per la carretera de la Pobla fins al pantà d’ Ulldecona. Un cop travessat el pont del pantà girem a mà dreta per la pista de la Fou. Al quilòmetre 4 aprox. trobarem un desviament a l’esquerra que passa per un pont. Superat el mateix, deixem el vehicle a prop de la balma anomenada Cova dels Ferrins.

Ruta:
Cova dels Ferrins – Casa Forestal – Salt de Robert – Fredes – Mas del Pixon – Portell de l’Infern – Solà d’en Brull – Casa Forestal – Cova dels Ferrns

Recorregut:
Seguim per la pista forestal que remunta el barranc del Salt. En poca estona divisarem l’airosa silueta del Morral Desplegat. Arribem a la casa forestal de la Tenalla i seguim pel camí del barranc. Aquesta ruta es troba perfectament indicada amb uns grans rètols d’acer inoxidable (potser massa llampants) i uns cartells de situació amb perfil de desnivell inclosos. Anem deixant diferents corriols fins al Salt de Robert. Un espectacular salt d’aigua d’uns 25 metres aprox. Seguim fent camí i arribem a una bifurcació que ens du, a mà dreta, fins a Fredes. Ens arribem fins aquest petit poble per fer un tomb i arrodonir l’excursió d’avui, tot fent una cervesa. Tornem a la bifurcació anterior i seguim el camí, tot passant per la font del Teix. Continuem fins al Mas del Pixon, on trobarem unes magnifiques vistes. En quest indret, ens seiem en una mena de balconada per fer l’àpat del dia tot gaudint de les vistes. Ens apropem al Portell de l’Infern, un espectacular pas de roca on hi ha diferents coves naturals d’interès. El Portell de l’Infern és un històric pas natural a la roca que servia per comunicar les terres altes de Fredes amb les valls de la Pobla. Diu una llegenda popular que en dies de vent, s’ha de passar a quatre grapes. Seguim caminant fins el mirador del Solà d’en Brull on podrem gaudir d’una amplia vista panoràmica amb el Pont Foradat de la Fou al fons, entre d’altres. Seguim per la còmoda i ampla pista fins a la Casa Forestal on ens retrobem amb el camí de pujada. Ara només cal desfer l’inici de la caminada per arribar fins a la Cova dels Ferrins on tenim els vehicles.

Breu: 
Una completa i fàcil excursió pels Ports. Un dia esplèndid ens ha permès gaudir d’aquest tros dels Ports endinsats en terres de Castelló. Els Ports sempre ens ofereixen unes magnifiques excursions, amb infinitat d’espectaculars paisatges i formes impossibles. Podríem dir que als Ports s’ha anar, com a minin, un cop cada d’any per anar-lo descobrint.

Els caminaires: David – Gloria - Jesús - Josep - Mercè

        Print Friendly and PDF