Les Gúbies de Vallfiguera






Trescant per Lo Port [Extrem III]

Ubicades als Ports de Tortosa-Beseit, les Gúbies de Vallfiguera són uns espectaculars engorjats. Formacions geològiques càrstiques molt espectaculars per la seva llargària i la seva estretor. Són d'una gran alçada i van ser formades per la força de l'aigua degut a la composició calcaria de la roca.

Desnivell: +375 metres aprox.

Distància: 5,50 Km. aprox.

Punt de partida: Corba de l'Alfara
Des de Tortosa prenem la carretera T-341 fins a Roquetes i a continuació prenem la carretera T-342 en direcció als Reguers. Al quilòmetre 5,30 aprox. (cruïlla amb indicacions) girem a l'esquerra i prenem la carretera que ens portaria fins al cim Caro. Més endavant passem pel pas del Cargol on hi ha una font i un mirador. Més endavant veurem el monument a la cabra salvatge. Passat aquest monument, hem d’estar atents doncs desprès d’una corba molt tancada (la corba d’alfara), uns tres-cents metres més amunt trobarem una fita a mà dreta que ens indica l’inici del camí. Estacionem el vehicle al voltant.

Recorregut:
Ens calcem els estris mentre guaitem del fantàstic paisatge. Una espessa boira, uns quants metres més abaix, té l’aspecte d’una catifa de coto -fluix per on treuen el nas els turons i tossals de la zona. Comencem l’excursió del dia per la fita esmentada, tot baixant per un sender amb marques vermelles, no gaire bucòlic doncs sembla que abans era un abocador. Xau-xau anem davallant i desviant-nos a l’esquerra, tot seguint les fites atents a l’evident camí. Anem rodejant i deixant per la nostra esquerra les grans partes de la Tossa de la Reina. Seguim caminant i més endavant trobem una bifurcació amb un petit indicador que ens adreça al Salt del Ximenot, el GR i finalment Caro. Naltros seguim el camí de les Gúbies tot baixant pel recargolat  baixador de les Gúbies fins al mateix fons del barranc de la figuera, de la pròpia Vallfiguera. Aquí trobem un petit indicador que ens mostra la direcció a prendre per anar a visitar les gúbies. Anem remuntant el barranc entre rocs i pedregots fins una pintada a mà dreta que ens anuncia el barranc on estem ubicats, així com la proximitat de l’entrada a les gúbies. Ens endinsem pel enclotat i estret passadís, mentre anem alçant la mirada dins l’espectacular congost. No crec que sigui gaire recomanable en cas de tempesta. Al final del mateix trobem una corda per si volem concloure atlèticament els últims metres per sobre d’un toll d'aigua. Gaudim una estona d'aquest indret amb un aire misteriós, mentre prenem unes quantes fotos i petem comentaris al respecte. Iniciem la tornada, sense gaire secret, que passa per desfer el mateix camí per la recerca fins a on tenim estacionat el vehicle. Un cop tot recollit, ens apropem a l’alberg de Paüls on farem nit.

Breu:
Una excursió curta però molt interessant que ens ha permès conèixer aquest espectacular engorjat.
Un altre cap de setmana per Lo Port, dintre d'aquesta sèrie que hem anomenat "extrem". Un massís feréstec, aspre, frondós, sorprenent, feixuc, ple de  racons insospitats.
Cap de setmana amb dues rutes per la zona, degudament planificades :
- Les Gúbies de la Vallfiguera
- Punta de l'Aigua i el Tossal d'Engrilló.

El grup:  Aurora - Christine - Gloria - Jesús - Josep - Mercè - Santi

Print Friendly and PDF

1 comentari:

Anònim ha dit...

Insisto en que la excursion fue muy bonita, con unos paisajes guapisimos, propios als Ports de Beseit. Nunca nos cansamos volver a este sitio, aunque siempre en un lugar diferente.
Me ha gustado tambien la cronica... pero esta noche... a buscar algun vocabulario en el diccionario :o) jeje
Hasta la proxima !!!
Un saludo
Christine