Ferrada Roques de l'Empalomar






La ferrada del Berguedà

Accés:
Per la carretera C-16, abans de Guardiola de Berguedà, girem a l’esquerra per la carretera B-400 en direcció Saldes. Més endavant, girem a l'esquerra per la carretera B-401 fins a Vallcebre. Sense deixar la mateixa carretera, creuem el poble i continuem en direcció al Coll de Fumanya i Fígols. Passat el pàrquing del restaurant de Cal Borni, uns 100 metres més enllà, estacionem el vehicle (trobareu un cartell indicatiu).

Aproximació:
Travessem el torrent pel sender dels “Camps del tabac” (senyalització verd i blanc) i uns 200 metres més amunt,  ens desviem per la dreta. El camí s’enfila pel mig del bosc fins a retrobar altre cop el sender del “Camps del tabac”. Seguim per l’esquerra fins arribar al “Coll de la Canalasa”. A partir d’aquí s’ha de baixar una mica pel vessant oposat, d’on heu arribat. Al cap d’uns 30 metres, prenem el camí que deriva cap a la dreta i baixa directament per la canal. A la dreta, ja es reconeix la paret de l’Empalomar per on transita la ferrada. Baixem pràcticament fins el fons de la canal, on es troba l'inici de la via ferrada.

Dificultat: K3

Retorn:
El descens el realitzarem tot seguint el camí que surt per la dreta del cim, en direcció al “Coll de la Canalasa”. Un camí equipat amb trams de cadena i cable. Un cop al coll, retornem a l’aparcament pel mateix camí de pujada.

Breu:
Una ferrada amb una equipació excel·lent, idònia per a iniciar-se en aquest món. L’aproximació la trobem molt humida i fangosa degut a les pluges acumulades del dia anterior.
La via ferrada podríem dividir-la en tres trams:
- Primer tram que progressa verticalment sense gaires dificultats. 
- Segon tram que presenta les màximes dificultats, que consisteixen en un flanqueig un xic extraplomat, fins arribar al pont (curt però simbòlic) que dóna acces al tercer tram
- Tercer tram que progressa verticalment sense gaires dificultats. 
Un cop al capdamunt, fem la foto de família i prenem un refrigeri. A corre-cuita reprenem la tornada, doncs comença a caure alguna que altre gota. 
Tot i que la predicció meteorològica era decebedora, vam anar a provar aquesta ferrada de nova creació per les terres del Berguedà. 
Actualment l'accés a les diferents instalacions d'aquesta zona, són de pagament dintre de l'anomenat "Vallcebre espai actiu".  

Els ferraters: Gloria - Josep - Mercè - Matilde - Miquel i Santi

Print Friendly and PDF