L'Airosa i Roca Xapada






Cap de setmana als Ports "Extrem I"

L’espai dels Ports conserva una especial diversitat i singularitat dins una àrea de transició entre muntanyes ibèriques i les serres litorals catalanes. Té un alt valor ecològic ja que és un recull complet de la diversitat i la singularitat de les terres del migjorn català, situades a l’extrem meridional del Sistema Mediterrani. Format per muntanyes de notables valors geològics, que presenten alhora nombroses formes estructurals singulars d’un especial interès paisatgístic..


Distància: 10 Km. aprox.

Desnivell: +845 metres aprox.

Punt de partida: Racó d'en Marc.
Per la carretera TV-3421, de La Sénia a Mas de Barberans, trobarem una cartell que ens indica La Vall. Prenem aquesta pista cimentada (inicialment) fins al Racó d’en Marc on estacionem els vehicles. 
Complicat de descriure, millor veure l’aproximació a Google Maps. 

Ruta: 
Aparcament - pont de fusta - Forat de la Vella - Racó d'en Marc - cruïlla  Airosa - l'Airosa - cruïlla  Airosa - collet - Roca Xapada - canal - Coll de Lloret - Pista Casetes Velles - Àrea Recreativa del Barranc de La Galera - Racó d'en Marc

Recorregut:
Començarem a caminar creuant el pont de fusta del Racó d’en Marc, també anomenat malament dels Capellans, pel camí recentment condicionat pel Parc ens endinsarem en una encisadora raconada de pel·lícula, tota voltada de cingleres i agulles.
Arribarem al fons, a l'esquerra tenim una escletxa per on cau una cascada a una petita bassa i enfront una gran balma. Seguirem per la dreta seguin el sender que portàvem i pujant per esglaons condicionats amb troncs per fer millor l'ascens.
Trobem un pal indicador, per la dreta se'ns uneix un altre sender, és l'antic. Val la pena seguir-lo 50 metres aprox. baixant. Ens porta al forat de la Vella o de l'Abella, un bonic forat a la pedra per on passa el sender, si el continuéssim tornaríem a fer cap on em començat. Continuarem altre cop el camí que portàvem i com abans, pujant per un sender molt marcat.
Creuem un barranquet, més endavant passem pel costat d'una solitària agulla i després arribem a un collet i continuem pujant.
Trobem un altre pal indicador i la seva cruïlla. A la dreta (SE) l'Airosa, a l'esquerra o recte (N) Roca Xapada. Si volem anar a l'Airosa seguirem l'anterior sender més o menys planejant uns 400 metres aprox. i abans d'arribar a un collet on el sender podíem dir que es perd i a la dreta tenim un morro de pedra, girarem a l'esquerra (NE) pujant fort sense sender recte amunt. Així, en uns 300 metres de pujada, arribarem als peus de l'Airosa pel costat on té menys altura. Allí veurem una canaleta per la qual es pot accedir al cim mitjançant una grimpada o més ben dit "curta escalada". No té massa dificultat per pujar, però si no es porta una corda, per baixar es pot fer un bastant dificultós. Donat que som una colla i que la baixada podria ser entretinguda i exposada,  optem per fer els talaiots del voltant per fer una mica el cabra. Ara retornem pel mateix camí fins la cruïlla anterior on continuem pel sender ara amb direcció a la Roca Xapada.
A partir d'aquí es té que anar més en compte, perquè el sender esta molt menys transitat i és més difícil de seguir. Si es va correctament es van trobant punts rojos. El sender va en direcció W en busca del punt més elevat, és Roca Xapada.
Arribem a la Roca Xapada i pugem dalt d’aquest talaiot que disposa d’unes magnifiques vistes de l’Airosa, entre d’altres. Canviem de direcció, ara ens dirigim al N en busca d'un morro de roca. Hem arribat a un esplèndid mirador del barranc de Lloret i Caro. Un cop allí tenim dos opcions, seguir el vertiginós sender que baixa al Coll de Lloret o retornar pel camí que em vingut. Si volem continuar reculem uns metres al pany de roca del darrera on veiem unes marques roges. És on comença la baixada, anirem uns metres en direcció W, després seguiren N i per acabar NW. Si no ho coneixem intentem seguir els punts rojos. Som al collet, hem baixat per la part ombrívola entre pins i boixos i ara creuant el collet passem a la cara més solejada. Seguirem baixant a NW i arribem dalt d'una cinglera que ens barra el pas. A la dreta N contra el pany de roca trobem una canaleta que ens permetrà baixar fent una petita desgrimpada. Un cop baix seguirem ja més suaument encara que sense un camí molt clar en direcció N per baix de la cinglera en busca del collet, per on seguirem baixant en busca del Coll de Lloret.
Som al Coll de Lloret, lloc on arriba la pista que ens portarà a la pista de Casetes Velles. Per l'altre costat arriben també dos senderes, una que baixa de la Cova del Vidre i un altra que ve de la Casa forestal que hi ha a la dita pista. A partir d'ara ja continuarem per la pista, es pot adreçar un gran revolt però el camí está molt perdut. Seguim per la pista de Casetes Velles, continuem baixant. A la nostra dreta queda l’Àrea Recreativa del Barranc de La Galera i finalment arribem on tenim el cotxe.

Breu:
Cap de setmana als Ports amb dues excursions programades:
- L'Airosa i Roca Xapada
- Canal d'Enganyo i Faixes Tancades
Una agradable impressió dels Ports ens emportem cap a casa. Això si, encara no sabíem que ens esperava una bona retenció a l’autopista. Ja sabem que tot no pot ser perfecte. 
Hem iniciat una sèrie de sortides que durem pels Ports amb l'idea de coèixer aquest Parc Natural dels Ports que disposa d'una infinitat de cims, grimpades, camins i tota mena de ingredients de muntanya. 

Els aventurers: 
Àngels - Carlos - Christine – Dani - Felipe - Gloria- Jesús - Joan - Josep - Josep Mª - Matilde - Mercè - Santi - Toni - Vicenç

Ressenya extreta de : Centre Excursionista Refalgari
Print Friendly and PDF