Marboré  3248





El millor mirador del Circ de Gavarnie 

El Marboré (3248 metres) (en aragonès Plan de Marmorés) és un dels cims del massís del Mont Perdut, situat en una cresta de pics de més de 3.000 metres que fa frontera entre Espanya (Vall d'Ordesa) i França (Circ de Gavarnie). 
El massís del mont Perdut forma part del Parc nacional d'Ordesa i mont Perdut, constituït al seu torn per 4 valls d'extraordinària bellesa: Ordesa al Sud-oest, Anyiscle al Sud, Escuaín al Sud-est i Pineta a l'Est. Part del massís s'interna al Nord en territori francès, formant part del Parc Nacional dels Pirineus occidental.
Juntament amb el Casc de Marboré, la Torre de Marboré, l'Espatlla de Marboré i els Pics de la Cascada forma la impressionant paret nord del Circ de Gavarnie, un impressionant circ glacial que, a la capçalera, té la cascada més alta d'Europa, amb més de 425 metres de caiguda vertical. 
Aquest massís és declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997 

Desnivell: +2.090 metres aprox.

Distància: 17 Km. aprox.

Punt de partida: Pradera de Ordesa.
Per la carretera N-260 ens apropem fins a la població de Broto. Uns 3 quilometres aprox. més endavant, seguint per la mateixa carretera, ens desviem cap a la dreta i ens apropem fins a la població de Torla. Un cop a la població, depenent de la temporada, aparquem al pàrquing de Torla-Ordesa per prendre el bus que ens durà fins a la Pradera de Ordesa. Als mesos d’estiu i altres dates de més afluència, només es pot accedir a la Pradera de Ordesa amb el bus habilitat.

Ruta: 
Pradera de Ordesa - GR-11 - Bosque de Las hayas - Gradas de Soaso – Llano de Soaso – Circo de Soaso - Cola de Caballo - Puente de Soaso - Camino de Las Mulas - Refugi de Góriz Ciudad de Piedra - faldilla de la Peña Roya - Pic de Marboré - faldilla de la Peña Roya - Ciudad de Piedra - Refugi de Góriz - Camino de Las Mulas - Puente de Soaso - Circo de Soaso - Gradas de Soaso - Bosque de Las hayas - Pradera de Ordesa

Recorregut: 
1er dia = Aproximació al refugio de Góriz 
Sortim de la Pradera de Ordesa (1.320 metres) seguint el GR-11, per una pista que ronda el marge dret del riu Arazas. En poca estona podem observar a la nostre esquerra l’airosa paret del Tozal de Mallo, solcada per intrèpides vies d’escalada, contrafort del Pico Mondarruego que destaca des de l’entrada a la vall per la seva imponent cara Sud tot i la seva discreta alçada de 2.280 metres. Deixem enrere el Pont de Cotatuero i diferents miradors de precioses i cabaloses cascades fins que ens endinsem per l’espectacular i frondós Bosque de las Hayas (1.594 metres). Seguim sense pèrdua pel GR-11 fins a les vistoses Gradas de Soaso, encaixonats dintre d’aquesta enorme Vall d’Ordesa. Hi ha diferents feixes a major alçada que ronden pels seus dos marges oferint unes fantàstiques vistes aèries de la vall. Continuem endavant pel Llano de Soaso fins al Circo de Soaso que tanca la vall. Abans de enfilar cap al refugi, ens apropem fins a la fotogènica Cola de Caballo (1.760 metres), parada obligatòria per gaudir d’aquesta impressionant cascada. A continuació girem cua fins el Puente de Soaso i anem a cercar el sender, en sentit Est, que s’enfila per la dreta del circ. Un altre opció, més directe, és anar en front i en sentit Nord a cercar las Clavijas de Soaso. Naltros continuem pel sender, anomenat Camino de Las Mulas, que fent ziga-zagues remunta el Circ de Soaso. Abans d’arribar al capdamunt del circ, anem regirant cap a l’esquerra en sentit Nord-oest. Fem una aturada tècnica per gaudir de les esplèndides vistes de la majestuosa Vall d’Ordesa. Continuem pel GR-11, en sentit Nord, per un altiplà amb vistes dels imponents Monte Perdido i Cilindro de Marboré que ens escorten per la dreta. Més endavant creuem una mena de ressalts i en poca estona ja divisem el refugi. Arribem el Refugio de Góriz (2.200 metres) on farem 2 nits amb la intenció de fer 2 cims.
Segon dia = 1er cim (Monte Perdido) 
Enllaç: Monte Perdido
Tercer dia = 2on cim (Marboré) i retorn a la civilització 
De bon matí, traiem el nas i observem un cel més net i ras que l’anterior que fa preveure una millor jornada si s’escau. Esmorzem i sortim animosos pel sender, molt marcat, que s’enfila muntanya amunt en sentit Nord-est. Més endavant anem regirant cap a l’esquerra, en sentit Nord, passant per sota dels murs de pedra que baixen de la Punta de Las Escaleras. Seguim endavant aproximant-nos al Barranco de Góriz, mentre anem obtenim unes vistes espectaculars de la Vall d’Ordesa i de la immensa mola del cim Tobacor (2.779 metres). Seguint les fites, arribem a una curta grimpada un xic aèria, però que disposa de bones preses per superar-ho. Seguidament anem seguint les fites que ens guien sense pèrdua per l’anomenada Ciudad de Piedra. En aquest tram hem d’estar atents a la bifurcació, en una alçada aprox. de (2.700 metres), que per la dreta ens duria cap al Monte Perdido (3.355 metres). Prenem el camí de l’esquerra, en sentit Nord-oest, que es dirigeix cap a la Peña Roya , germà petit del Pitón SW del Cilindro (3.194 metres). Aquesta ruta s’escapa de la ruta normal donant-nos una sensació més pròpia de l’alta muntanya. Seguim fins vorejar completament la Peña Roya fins una cota aprox. de (2.950 metres) on anem girant en sentit Nord-est. Aliens al món, anem sentint les marmotes fent-se notar amb seu xiulet tant característic. Anem a cercar una gran pala que baixa directament del cim. Una rampa amb forta inclinació exempta de neu que ens allibera de l’ús dels grampons. Xino-xano, sense defallir, anem superant aquesta costeruda pujada amb decisió fins arribar dalt d’una mena d’altiplà que és la gran base del propi cim. Creuem els últims metres de l’altiplà fins al punt que sembla més alt, donant per conquerit el Marboré (3.248 metres). Avui si que podem gaudir de les espectaculars vistes en tots sentits. Tot i que estem en ple mes d’Agost, un vent gèlid i un fred rigorós fa que la contemplació es torni incòmode. Ens arrupin una estona en un característic cercle de pedres, preparat per assolir un bivac, però no assolim en cap moment una situació de confort. Fem una ullada a l’impressionant Circ de Gavarnie des d’aquest mirador privilegiat i una foto testimonial abans de d’emprendre el retorn. Anem desfent el camí de pujada fins que arribem al final de la inclinada pala on recuperem una mica la temperatura corporal. Tornem a sentir l’escalfor del sol a la cara, la pau i els xiulets de les marmotes. La resta consisteix en desfer el camí fins al refugi. Arribem al refugi, prenem una cervesa de recompensa i recollim els estris per enfilar muntanya avall. Desfem tot el recorregut de la Vall d’Ordesa fis a la Pradera de Ordesa. Finalment el bus oficial ens torna a la població de Torla donant per acabada la jornada de muntanya. 

Breu: 
Un imponent cim que comparteix part de la ruta del dia anterior al Monte Perdido. Un cim no tant preuat ni famós, però d’obligada visita per veure a vista d’ocell el majestuós Circ de Gavarnie i el Monte Perdido des d’aquesta vessant. Hem gaudit més de les sensacions d’alta muntanya en un entorn solitari que fuig de la gran ruta clàssica d’aquesta zona. Ens anem amb dos grans cims sota el braç i ens tornem cap a casa, cansats però molt satisfets.

El grupet: Josep i Mercè

Pradera de Ordesa - Refugi de Góriz

Refugi de Góriz - Marboré


Print Friendly and PDF